tiistai 6. toukokuuta 2014

Unkarilainen ruoka

Maailmalla unkarilainen keittiö on tunnettu erityisesti liharuoistaan. Ruoka on yleensä myös mausteista, joskus jopa tulista, sekä suolaista ja rasvaista. Tunnetuin mauste Unkarissa on paprika, jota käytetään paljon keittiössä niin tuoreena, kuivattuna, jauhettuna kuin myös soseena.

Yksi yleisimmistä ja tunnetuimmista unkarilaisista ruuista on pörkölt, joka on eräänlainen käristys. Sen voi tehdä joko sian- tai naudanlihasta. Ruuan nimi juontaa verbistä pörkölni. Verbi tarkoittaa lihan paistamista rasvassa sipulin ja paprikajauheen kanssa. Tämän liharuuan kanssa tarjottavat lisukkeet vaihtelevat alueittain.

pörkölt
 
Myös Unkarissa tarjottava keitto gulyás tai toiselta nimeltään gulyásleves, eli gulassikeitto, on paprikainen lihakeitto. Liha valmistetaan samalla tapaa kuin pörköltissä, mutta paistamisen jälkeen kattilaan kaadetaan vettä. Lisäksi keittoon kuuluu peruna ja kumina. Gulyás ja pörkölt sekoitetaan usein keskenään vaikka kyseessä on kaksi eri ruokaa.

gulyás
 
Muita yleisiä ruokia ovat paprikás csirke eli paprika kana ja paprikás krumpli eli paprikaperuna.

Unkarilaiset viinit ja muut alkoholijuomat

Unkarin tunnetuimmat viinit on Tokaji -viinejä, tunnetuin lienee jälkiruokaviini Tokaji Aszú, johon usein viitataan "viinien kuninkaana" tai "kuninkaiden viininä".
Muita Unkarin erikoisuuksia alkoholijuomien rintamalla ovat väriltään musta Unicum -yrttilikööri, jonka maku on karvas, ja pálinka hedelmäviina, jota tehdään yleisimmin luumusta, persikasta ja päärynästä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti