Unkarilainen kulttuuri on saanut monilta eri tahoilta vaikutteita vuosisatojen kuluessa, esimerkiksi Turkista ja Iranista. Alunperin Ural-vuoriston alueilla asuneet unkarilaisten metsästäjä/kalastaja esi-isät hylkäsivät asuinsijansa ja lähtivät kohti länttä yli 1500 vuotta sitten. Noin 800 -luvun lopulla nykyisten unkarilaisten esi-isät jättivät Mustanmeren pohjoisen puolisen alueen, jolla he olivat asuneet ja tunkeutuivat kohti Karpaattien allasta tehden sieltä sota- ja ryöstöretkiä muualle Eurooppaan. Heitä kuvataankin sotaisaksi ratsastajakansaksi. Noin 1100 -luvulla unkarilaiset omaksuivat kristinuskon ja perustivat valtion nykyiselle alueelleen. Siitä lähtien Länsi-Euroopan eri kulttuuripiirit ovat vaikuttaneet unkarilaiseen kulttuuriin voimakkaasti.
Kieli
Unkarin kieli kuuluu suomalais-ugrilaiseen kieliperheeseen ja on läheistä sukua muutamalla Venäjän ugrilaiselle kielelle. Siinä on myös hyvin paljon turkkilaisperäisiä sanoja ajalta jolloin unkarilaiset vaelsivat pois alkuperäisiltä asuinsijoiltaan kohti nykyistä Unkarin valtiota.
Tapakulttuuri
**Teitittely-Sinuttelu**
Unkarissa, kuten useissa muissa Euroopan maissa, teitittely on yleistä. Tapoihin kuuluu, että vieraita ja vanhempia ihmisiä teititellään. Usein myös miehet ja naiset teitittelevät toisiaan vaikka tuntisivatkin toisensa. Unkarin kielessä on kaksi teitittely sanaa ön ja maga, joista ensimmäinen on muodollisempi ja siksi myös suositeltava. Tervehdyssanat eroavat sen mukaan teititteleekö vai sinutteleeko tervehtivä henkilö.
**Tavatessa**
Unkarissa tervehdyksiä ja kohteliaita ilmaisuja käytetää enemmän kuin Suomessa. Unkarilaiset ovatkin hyvin kohteliaita. Perheen, sukulaisten ja ystävien kesken on tapana antaa poskisuudelmia niin tavattaessa, erotessa kuin onnitellesakin. Toisinaan miehet voivat suudella naisen kättä.
Kielessä on eräs vanhanaikainen fraasi, jonka mies sanoo naiselle tai lapsi vieraalle naishenkilölle. Se on kezét csókolom ja se tarkoittaa suoraan kääntäen suutelen kättänne. Fraasi on erittäin kunnioittava puhuttelumuoto, jota käytetään, kun kyseessä on nainen jolla on tyyliä, ikää, asemaa tai kaikkia kolmea edellä mainittua.
Uskonto
Unkarissa noin kaksi kolmasosaa väestöstä on roomalaiskatolisia, 20% kalvinisteja, 5% luterilaisia ja noin 7% muihin uskontokuntiin kuuluvia.
Muinaisunkarilaiset eli niin kutsutut madjaarit olivat pakanallisia nomadeja. Madjaarit palvoivat luonnonolentoja jumalten ja henkiolentojen sijasta usean vuosisadan ajan. Kristittyjä heistä tuli vasta, kun he vaihtoivat elämäntyyliä laskeutuessaan hevosen selästä ja perustettuaan uuden, yhteinäisen valtion Karpaattien laaksoon noin 900 -luvulla.
Tänä päivänä Unkarissa on yli 140 uskonnollista ryhmää ja kirkkoa. Lain mukaan riittää, että jos vähintään 100 ihmistä on samaa mieltä yhteisön hengellisestä sisällöstä ja muodoista, he voivat perustaa ja rekisteröidä uuden kirkon. Neljän historialliset juuret omaavan kirkkokunnan lisäksi Unkarissa on muutaman kymmentä muuta suurempaa uskontoryhmää, kuten hindut, muslimit ja scientologit sekä pienempiä ryhmiä, esim. kelttiläiset, wiccat, shamanistit ja noitayhdistys, johon tietojen mukaan kuuluu 150 jäsentä.
lähteet:
http://visit-hungary.com/fi/kulttuuri
http://mai.moped.fi/unkari/tapakulttuuri.htm
http://visit-hungary.com/fi/kulttuuri/uskonto
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti